Koning Hulst en Koning Eik

Koning Hulst en Koning Eik

Er waren eens twee koningen hier ergens ver, ver vandaan. Ze woonden in hetzelfde koninkrijk en waren broers van elkaar. Koning Hulst was de oudere en wijzere van de twee en leefde in het Noorden. Hier was het altijd koud en donker en er lag eeuwige sneeuw. Hij droeg een dikke wintermantel en een krans van hulst op zijn hoofd. Ook had hij een staf van hulst in zijn hand. In dit donkere, koude gebied was men zuinig op het voedsel en goed voorbereid op slechtere tijden. Ook namen ze op tijd rust. Ze leefden sober, maar in hun harten brandde het licht.

Koning Eik, leefde in het Zuiden. Hij droeg enkel een krans van eikenbladeren. Meer had hij niet nodig, want hier was het altijd warm en de zon scheen er volop.
Koning Eik vond het belangrijk dat zijn volk volop kon genieten van het leven en dat zij feest vierden. Vruchtbaarheid was voor hem ook belangrijk. Ze zaaiden, oogsten en aten er goed van.

Op een dag wordt het ineens kouder in het Zuiden. De kou zet maar door, het begint zelfs op de winter te lijken! Koning Eik is helemaal niet blij en ook zijn volk is niet meer gelukkig. Het wordt nog kouder en zelfs het voedsel raakt op. Ze weten niet goed hoe om te gaan met deze omstandigheden en tekorten.

Koning Eik besluit daarom om zijn broer in het Noorden eens een bezoek te brengen om ervoor te zorgen dat het weer warm wordt, zodat er weer genoeg eten is en er weer feest gevierd kan worden. Hij maakt een lange reis, die wel een maand duurt.

Op 21 december komt hij eindelijk bij zijn broer in het Noorden aan. Koning Eik loopt op koning Hulst af en vraagt hem om onmiddellijk het licht en de zon weer terug te brengen. Koning Hulst lacht hem uit en vertelt hem dat zijn volk niet zo losbandig moet leven en moet leren om zuiniger te zijn en om meer rust te nemen. Dat zij meer tot bezinning moeten komen, nieuwe energie moeten opdoen en nieuwe plannen moeten maken.

Tja, daar was koning Eik het natuurlijk niet mee eens. En feitelijk wist hij niet eens hoe hij dat zou moeten doen. Hij daagt zijn broer uit voor een duel om te vechten voor de terugkeer van het licht. Koning Hulst neemt dit maar al te graag aan. Maar…Koning Hulst verliest! En vanaf die dag keren langzaam het licht en de warmte weer terug. De dagen worden steeds weer wat langer.
En dit feit vieren we ieder jaar op 21 december tijdens de midwinterzonnewende.

En de verslagen Koning Hulst? Die herwint in de tussentijd zijn krachten, tot hij sterk genoeg is om de reis naar het Zuiden te maken. Op 21 juni komt Koning Hulst aan bij Koning Eik om te vertellen dat hij klaar is met die warmte en het onnodig verspillen van voedsel. Hij eist de donkere tijd weer terug.
Deze keer zal Koning Hulst het duel winnen en zorgen dat de dagen weer korter en kouder worden, zodat zijn volk rust kan nemen en nieuwe plannen kan maken. Dit wordt ieder jaar gevierd tijdens de midzomerzonnewende.

En zo blijft er altijd evenwicht bestaan tussen licht en duisternis.

Terug naar het overzicht