Rots en watertraining

Mijn dochter deed mee aan de Rots en Water training. In deze training leer je voor jezelf opkomen, maar ook om de ander ruimte te geven. Dat je soms de leiding neemt, maar ook dat je samenwerkt.

Eigenlijk een perfecte balans tussen mannelijke en het vrouwelijke eigenschappen.

Mannelijke kwaliteiten zijn onder andere zelfvertrouwen, leiding nemen en tot actie overgaan. Maar de mannelijke kwaliteiten die doorslaan zie je terug in de zogenaamde ‘testosteronmannen’. Van die mannen die het letterlijk breed laten hangen. Die altijd gelijk willen hebben en een ander geen ruimte geven. Die nadrukkelijk aanwezig zijn en vaak harder praten dan nodig is. Die in een gesprek met hun benen wijd op de stoel zitten, 1 arm quasi nonchalant bungelend over de rugleuning. Of die er een seksistisch grapje doorheen gooien onder het mom van ‘je moet niet zo gevoelig reageren’. Heel erg Rots dus. Ik krijg er altijd allergische reacties van, maar dat ter zijde.

En dan heb je nog de vrouwelijke kant, die kan ook doorslaan: van die onzichtbare vrouwen, die de hele dag alleen maar voor een ander zorgen. Die geen ‘nee’ durven zeggen, omdat dat niet in hun vocabulaire voorkomt. Die zichzelf niets waard vinden en denken dat ze niets kunnen. Behalve zorgen voor. Die zichzelf niet laten zien, wat je terugziet in hun kapsel en kleding. Die onopvallend bewegen, waardoor je schrikt als ze ineens naast je staan met een kopje thee en een kaakje. Veel te veel Water.

De perfecte balans, zo leerde mijn dochter, ligt tussen het stevig staan, maar wel rekening houden met de ander. Vol zelfvertrouwen de leiding durven nemen (mannelijk), maar vanuit verbinding en oog hebbend voor de ander, de samenwerking aangaan met elkaar (vrouwelijk).

Als ze deze lessen nou eens op iedere basisschool gaan geven, en daar meteen duidelijk maken dat we de mannelijke en vrouwelijke kanten beide nodig hebben. Dan maken we al op jonge leeftijd een mooie start met gelijkwaardigheid in het leven.

Terug naar het overzicht