Sprookjes

Sprookjes en dromen komen uit hetzelfde deel van het onbewuste. Daar waar mythes een religieuze betekenis hebben, laten sprookjes het kernprobleem van mensen zien.

Sprookjes zijn van alle tijden en ontstaan doordat iemand iets meemaakt en dat aan de volgende vertelt. Deze persoon wordt erin geraakt en vertelt het door, maar wel met zijn/haar eigen interpretaties en emoties. Zo gaat het verhaal van mens op mens, totdat de verhalen steeds mooier worden en los komen te staan van de werkelijkheid. Op een gegeven moment ontstaat een verhaal dat bij zoveel mensen binnenkomt, dat het verhaal blijft bestaan: het sprookje.

Een sprookje heeft dus niet alleen persoonlijke maar ook een collectieve betekenis. Ze vertegenwoordigen archetypen in hun meest simpele vorm: een beeldverhaal dat iedereen snapt. Ze houden geen rekening met maatschappelijke discussies en juist daarom zijn ze helder en duidelijk in hun boodschap.

Sprookjes bevatten heel veel symboliek, die niet veel meer wordt begrepen. Dat komt doordat we vandaag de dag lichaam en geest als twee afzonderlijke onderdelen inzetten en dus de symboliek letterlijk willen verklaren.
Het sprookje dat jou aanspreekt (of juist niet) heeft altijd wat te zeggen over de processen die op dit moment bij jou spelen. Leuk dus om eens anders naar sprookjes te kijken!

Wil je meer leren over de symboliek van sprookjes en dromen? 25 september start de training intuïtieve ontwikkeling waar een les helemaal gaat over deze symboliek.

Terug naar het overzicht