Waarom mensen Kerst niet leuk vinden

Waarom mensen kerst niet leuk vinden

Daar waar veel mensen blij zijn dat de kerstdagen eraan komen, zijn er ook veel mensen die dit een vreselijke tijd vinden. Veel wordt verweten aan het standaard bezoek van (schoon)ouders, maar wist je dat er ook nog een ander verklaring voor is? Als je weet dat de natuur en dus ook wij uit een mannelijke en een vrouwelijke kant bestaan, is het ineens niet meer zo tegenstrijdig.

Vrouwelijke en mannelijke seizoen

De natuur kent de vier seizoenen, waarvan de lente en de zomer bij uitstek seizoenen zijn, met een mannelijke energie. De herfst en de winter hebben juist meer de vrouwelijke energie in zich. De mannelijke kant bestaat vooral uit actie, is naar buiten toe gericht en gericht op groeien, bloeien en op laten zien wie je bent en wat je in huis hebt. Vertaalt naar het dagelijkse leven is de mannelijke energie bijvoorbeeld nodig bij het lanceren en aanjagen van een nieuw project.
De vrouwelijke energie is juist gericht op het naar binnen keren, in jezelf keren. Broeden op een plan, er een nachtje over slapen. Rustig wachten tot het antwoord komt, creatief nadenken, verbinden, overpeinzen en afwegen: wat heeft me iets tot nu toe gebracht en wat laat ik los en dient mij niet langer.

Vrouwelijke energie

Op dit moment zitten we in deze vrouwelijke energie. Sterker nog: we staan alweer vlak voor het mannelijke seizoen! In vroegere tijden kende men maar twee seizoenen: de winter en de zomer. Deze wisselden elkaar af met Midzomer (van zomer naar winter) en met Midwinter (van winter naar zomer).
Op 21 december is de Midwinterzonnewende. Vanaf dan worden de dagen alweer langer en dit kondigt alweer het zomerseizoen aan. Symbolisch betekent dit dus de draaiing van energie van het vrouwelijke naar het mannelijke.

Vrouwelijke energie en de maan

Grappig detail vind ik dat ook de Maan deze fasen kent: van nieuwe maan naar volle maan staat voor het mannelijke (en dus gelijk aan de lente en zomer). De periode van volle maan naar nieuwe maan staat voor het vrouwelijke (en dus gelijk aan de herfst en winter).
In de maancyclus worden de dagen voor de nieuwe maan worden donkere maan genoemd. Trek je de vergelijking weer met het jaar, dan werken we nu toe naar deze periode van donkere maan. Tijdens donkere maan komen emoties die je diep hebt weggestopt omhoog, eigenlijk als seintje aan jouzelf: ‘hier zit nog wat, dit moet nog worden opgelost.’ Logisch dus dat je je moe kunt voelen, of zelfs depressief. Je bent eigenlijk heel hard aan het werk! In jou is een proces gaande, die je voorbereidt op het nieuwe jaar. Logisch dus ook dat je rust nodig hebt om je te bezinnen. Wat heb je het afgelopen jaar allemaal gezaaid en geoogst? Wat was succesvol en wil je meenemen naar het komende jaar? Maar ook wat wil je loslaten, wat bleek niet succesvol, wat dient jou niet langer?

Onderschat niet de belangrijkheid van deze rust, van jezelf terugtrekken in je eigen cocon. Accepteer dus dat dit zo is en wees gewoon een beetje extra lief voor jezelf.
Een kerstdiner bestaande uit macaroni op een feestelijk bord is immers net zo lekker!

Terug naar het overzicht