Quarter life crisis, zo ga je ermee om

Quarter life crisis, zo ga je ermee om

Zo tussen je 20ste en 35ste kun je te maken krijgen met een zogenaamde quarter life crisis. Je zit op een kwart van je leven en je begint je af te vragen: en nu dan?
Wist je dat het geen toeval is dat het getal 7 een grote rol speelt? Weet jij wat de kenmerken zijn van een quater life crisis en hoe je het aanpakt? En wist je dat het iedereen kan overkomen? Zelfs als je jezelf als nuchter bestempeld (en bent opgegroeid in de Achterhoek)?

In deze blog vertel ik je er meer over.

Zeven en het veelvoud daarvan

Regelmatig hoor ik mensen verzuchten dat ze een boek over hun leven kunnen schrijven. Er bestaat dus ook echt zoiets als autobiografisch schrijven. Daarmee krijg je inzicht in je leven en de lessen die het tot nu toe met zich meebracht. Willemijn Soer heeft er een boek aan gewijd: ‘autobiografisch schrijven’. Hierin noemt ze 7 kenmerkende fases in je leven, waarvan je de quarter life crisis aan 1 van deze fases kunt toedichten. Dit zijn ze:

Eerste fase
In de eerste zeven jaren ontwikkelt het fysieke lichaam zich. Vanaf het moment dat je wordt geboren begin je al met leren. Hoe je moet eten, hoe je dingen kunt vastpakken, hoe je moet bewegen, lopen, klimmen, springen en rennen. Na zeven jaar is het fysieke lichaam volledig ontwikkeld, maar de finetuning loopt nog door tot we tegen de 20 zijn.

Tweede fase
Tussen de 7 en 14 ontwikkelt het zogenaamde levenslichaam zich. Het werkt samen met het fysieke lichaam, maar ontwikkelt zich ook op het gebied van schooltaken als rekenen, denken, ordenen en tekenen. Soer vertaalt het mooi door op te merken dat op het moment dat de lichamelijke bewegelijkheid wordt omgevormd tot innerlijke bewegelijkheid, het levenslichaam ontstaat.

Derde fase
De ziel wordt geboren aan het begin van de derde fase, zo rond 13 of 14 jaar. De tegenstellingen tussen jou en de wereld worden nu zichtbaar. Man-vrouw, arm-rijk, goed-kwaad, alles komt nu aan het licht en er treedt bewustwording op. Men noemt dit ook wel de pubertijd.

Vierde fase
Het ‘Ik’ wordt geboren zo rond je 21ste levensjaar. Je mag jezelf dan volwassen noemen. Voorlopig regeert het Ego nog. Je ziel is immers nog maar een jaar of 7 bewust aanwezig (zie derde fase).

Het ego betrekt alles op zichzelf, is vooral ook alleen maar met zichzelf bezig. Wat wil ik, wat zijn mijn doelen en mijn ambities en hoe bereik ik die zo snel mogelijk. Wil ik wel in de Achterhoek blijven wonen, of zijn mijn kansen groter in het westen van het land? De maatschappij kan aanvoelen als een confrontatie, gepaard gaande met angsten, agressie en onbegrip.
Tussen je 21ste en 28ste levensjaar ontwikkelt je ziel zich verder: experimenteren, reizen, wisselen van studie en van banen horen hierbij. Het kan zijn dat een quarter life crisis zich hier aandient.

Vijfde fase
Tussen de 28 en 35 ga je op zoek naar balans, naar het evenwicht tussen gevoel en verstand. Ook in deze fase kun je in een quarter life crisis belanden.

Zesde fase
Deze fase loopt van je 35ste tot 42ste levensjaar en is de fase van de wakkere ziel, van het volledige bewustzijn.

Zevende fase
Vanaf 42 tot ongeveer 63. De volgende fase dient zich aan. Heb ik nu voldoende geleerd? Wat heb ik ontwikkeld en past dit nog steeds wel bij mij? Welke kansen heb ik gemist en wil ik alsnog inhalen? Dit leven dat ik nu leef, wil ik dit wel?
Ah, de midlife crisis klopt op de deur!

63 en ouder
Je komt in een rustiger vaarwater terecht. De grote lessen zijn geleerd en je maakt de balans op. Hoe vullen we de laatste fase van het leven in. Mocht je een quarter life en/of midlife crisis hebben gemist, dan kan het maar zo zijn, dat je deze nu alsnog tegen gaat komen.

Kenmerken van een Quarter life crisis

Hoe herken je een quarter life crisis? Herken je jezelf in onderstaande vragen?

1. Werk
Je hopt van baan naar baan. Of zit juist al lang bij dezelfde werkgever en je durft niet weg: wat moet je doen en wat vind je echt leuk? Je weet het niet, of je denkt dat wat je wil niet haalbaar is.

2. Relatie
Twijfels, twijfels, twijfels. Een ‘is dit het nou’ gevoel. Past hij/zij wel werkelijk bij mij, of is er iemand die veel beter bij me past. Maar ja, we wonen samen (of ik wil samenwonen en hij/zij niet) en als ik kinderen wil moet ik wel opschieten.

3. Verlangen naar zekerheid maar je niet willen binden
Je ouders vinden dat je een huis moet kopen, dat is een investering in de toekomst. Maar wil je dat al wel? Je zoekt wel zekerheid en wat groter wonen zou ook best fijn zijn, maar je hebt ook nog zoveel andere dingen te doen. En als je een huis koopt dan leg je jezelf zo vast. Maar alsmaar op je studentenkamer blijven wonen is het ook niet. Wat is nou een verstandige beslissing om te nemen?

4. Vrienden
Of je vrienden hangen nog hele dagen in de kroeg, terwijl jij serieuze toekomstplannen hebt. Of jij hangt hele dagen in de kroeg terwijl jouw vrienden het al over baby’s hebben. En alles daartussen. Kortom: je kunt zaken niet meer zoals eerst met je vrienden bespreken. Wie zijn je vrienden, waar hoor je bij, je voelt je eigenlijk heel alleen.

5. Eigen behoeften niet kennen of negeren
Je voelt dondersgoed aan dat wat je doet, eigenlijk niet meer bij je past, maar je bespreekt toch nog graag je zaken met verschillende mensen. Om vervolgens te veel andere meningen te krijgen, waardoor je nog verder bij je eigen gevoel vandaag gaat. Daardoor blijf je maar malen in je hoofd, herhaal je continue dezelfde verhalen en beland je in een neerwaartse spiraal.

6. Wat is de zin van het leven?
Tja, wat is eigenlijk de zin van het leven? Tot voor kort was het allemaal nog zo makkelijk, hoefde je nergens over na te denken en was het leven relaxed. En nu? Zoveel keuzes om te maken, zoveel beslissingen, verantwoordelijkheden. En dan de maatschappij, die verwacht ook nog eens heel wat van jou. Hoe moet je dit allemaal gaan waarmaken?

7. Alsmaar blijven twijfelen en geen knopen doorhakken
Zal ik dan toch van baan veranderen? Zal ik mijn relatie stoppen, zal ik verhuizen naar het buitenland, of een nieuwe studie starten, of gaan reizen, of, of, of? Het gevolg is dat je vervolgens niets meer doet en in plaats daarvan je tijd vult met complete series op Netflix bingewatchen.

Kun je onderstaande meerdere keren met een ‘ja’ beantwoorden? Dan kan het goed zijn dat je er middenin zit. Als gevolg van bovenstaande punten kunnen hier ook een depressie of burn-out op de loer liggen. Maar hoe pak je dit dan aan?

Hoe los je een quarter life crisis op?

Het goede nieuws is dat je vaak een levensthema of rode draad tevoorschijn ziet komen. Soms kun je hem pas achteraf zien, maar vaak sluit dit aan bij je levensmissie.
Blijf vooral kalm! Ja, je weet het even niet en helaas hoort het er nu even bij. Zoek vooral hulp. Praat erover met ouders, vrienden of collega’s of zoek hulp bij je huisarts of een coach.

Ik ben gespecialiseerd in het ontdekken en ont-wikkelen van talenten en dat doe ik met behulp van het Talentenspel. Hierbij onderzoeken we wat jouw talenten zijn en vooral wat ze nodig hebben.
Misschien weet je al wel wat je talenten zijn, maar zet je ze nog niet optimaal in.
Of zet je ze al wel in, maar heb je nog niet helemaal helder wat je er dan mee kunt. Wat je hier hebt te doen, wat jou nou echt voldoening geeft. Wil je hier verder over lezen, klik dan op deze link.

Tot slot

Mocht je met een quarter life crisis te maken hebben, denk dan niet in quick fixes. Snelle oplossingen zijn geen goed idee. Zie het als een onderzoeksfase, die tijd nodig heeft en waar je uiteindelijk altijd sterker uitkomt.

Mocht je de quarter life crisis hebben gemist? Geen zorgen: er staat vast nog een midlife crisis op je te wachten.

Terug naar het overzicht